27 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΣΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συνάδελφοι και συναδέλφισσες Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις και καλούμαστε να ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Σας καλώ κι εγώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ώστε να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές. Επειδή κι εγώ και το γραφείο της ΟΜΣΕ έχουμε δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από συναδέλφους που αγωνιούν για την πιθανή επιβολή μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Μόνο σε περίπτωση επιβολής καραντίνας, όπως έχει γίνει για δύο χωριά του νομού Κοζάνης δε θα έχουμε το δικαίωμα να κινηθούμε εκτός περιοχής καραντίνας, για να πάμε στα μελίσσια μας. Οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο δεν παραβιάζουν τη σύσταση «μένουμε σπίτι». Κινούμαστε από το σπίτι στην ύπαιθρο και δε συναθροιζόμαστε με άλλους. Για τις επισκέψεις μας στα καταστήματα εφοδίων, εφόσον συνεχίζουν να είναι ανοιχτά, μπορούμε ως πρόσθετο μέτρο αποφυγής συνωστισμού να ζητάμε τηλεφωνικά να μας ετοιμάσουν την παραγγελία μας και να την έχουν έτοιμη για φόρτωμα, ώστε να μπούμε στο κατάστημα μόνο για την πληρωμή ή ακόμα καλύτερα να την κάνουμε ηλεκτρονικά. Τέλος, σας επισυνάπτω ενημερωτική επιστολή του κ Νίκου Κατσαρού, για το αν μεταδίδεται από τα τρόφιμα ο κορονοϊός και τη σύστασή του για τις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό με επισήμανση στο σημείο που αναφέρεται στο μέλι. Φροντίζουμε τα μελισσάκια μας, μένουμε σπίτι και διαβάζουμε το Μελισσοκομικό Βήμα! Να είστε όλοι καλά, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό Με εκτίμηση Βασίλης Ντούρας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Νίκος Κατσαρός Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS- CoV δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του Κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε τα παραγόμενα στην χώρα, είτε τα εισαγόμενα από τα εξωτερικό . Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος Κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους, όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει ότι ο Κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια. Ο Κορονοϊός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα, βήχα, πυρετό, κλπ. Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων. Ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του πεπτικού συστήματος, ωστόσο εάν μολυσμένο από τον Κορονοϊό άτομο μολύνει το τρόφιμο μέσω βήχα, φταρνίσματος κλπ. με μεταφορά σταγονιδίων στο τρόφιμο, τότε είναι δυνατόν να μεταδοθεί η μόλυνση και εφόσον ο Κορονοϊός περάσει στην αναπνευστική οδό. Επίσης από τα χέρια μολυσμένου υπαλλήλου μπορεί να μεταφερθεί ο Κορονοϊός στην συσκευασία του τροφίμου ή την πλαστική σακούλα, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα για μαγείρεμα ή ψυγείο τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφότου τα αγοράσαμε και ακόμα πιο σίγουροι είμαστε εάν ο υπάλληλος φορούσε γάντια και ήξερε να τα χρησιμοποιεί, για το τελευταίο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι. Ο Κορονοϊός δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου για τέσσερα λεπτά και συνεπώς κατά το μαγείρεμα ο Κορονοϊός θανατώνεται. Εάν βέβαια η προετοιμασία ή το σερβίρισμα γίνει από μολυσμένο άτομο τότε η μόλυνση είναι πιθανή. Επειδή πολλά «εάν» και πολλές «συμβουλές» έχουμε ακούσει το έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα μία συμβουλή χωρίς, «εάν» κλπ, είναι: ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας -Φρούτα: λαχανικά και όσπρια με διάφορα χρώματα, καθημερινά, πηγή Βιταμίνης C και προβιταμίνης Α. -Ελαιόλαδο: πηγή Βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλες κλπ. -Θαλασσινά: πηγή Ψευδαργύρου ,Σεληνίου και υγιεινών πρωτεϊνών. -Γιαούρτη : τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. -Μέλι αντί για ζάχαρη: το μέλι πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του βήχα σε παιδιά ενώ παράλληλα η καθημερινή του κατανάλωση εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα. -Κατανάλωση υγιεινών πρωτεϊνών μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, π.χ. φρέσκο κοτόπουλο, κόκκινο κρέας κλπ. -Ελέγχουμε το άγχος μας, τόσο το χρόνιο άγχος όσο και οι παροδικές στρεσσογόνες καταστάσεις συνδέονται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, μέσω διαφόρων μηχανισμών. -Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες C,D.Ε και αντιοξειδωτικά ω-3 για τους επόμενους τρείς μήνες. Ακολουθούμε την Μεσογειακή Διατροφή και <<Προσέχουμε για να Εχουμε την Υγεία μας>>. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου